Vanliga frågor & svar

Håret betyder mycket för oss och signalerar både hur vi mår och hur vi behandlar det. Om man inte tycker om sitt hår kan det vara svårt att identifiera sig med sin egen spegelbild. Det kanske finns en inre önskan att slippa dölja håret i den där klämman eller tofsen VARJE dag. Tänk om håret kunde vara så där snyggt direkt på morgonen när man vaknar.

Jag får många frågor om lockigt hår och har samlat några av dem nedanför.

Har du andra funderingar eller önskar veta mer om just DITT hår?

Bor du för långt bort för ett besök hos mig?

Lugn, vi tar ett samtal och reder ut dina frågor.

Som frisör möter jag många olika typer av hår varje dag. Allt från rakt till lockigt hår, från friskt till skadat hår. Jag har lärt mig att lyssna på hårets kvalitet med hjälp av min kam. Alla vet vi ju att när det tovar sig kan det vara ett tecken på att det är dags för en klippning. Det kan naturligtvis vara produkter eller vinden som bidrar till tovor, men ofta är det faktiskt bara dags för ett möte med saxen. Om man är duktig på att ta hand om sitt hår och använder bra produkter, så kan man komma undan med att klippa sig mer sällan. Så svaret på frågan beror helt enkelt på hur du vårdar håret. Det skiljer sig från person till person hur ofta du behöver klippa dig. Det kan röra sig om var 4:e vecka om du har ett kort hår som skall hålla formen, till 2 gånger per år om du har ett längre, starkare hår och en omsorgsfull hårrutin.

Om du häller vatten på håret, pärlar det sig och rinner av? Eller suger håret upp vattnet direkt? Ett poröst hår vill ha mer fukt och suger åt sig allt från produkter till duggregn. Ett mindre poröst hår behöver masseras lite för att få håret genomblött. Det finns olika vattentester som inte är helt tillförlitliga på grund av exempelvis ytspänning och pH, så känn efter själv istället. Kom ihåg att när du gjort en kemisk behandling blir håret alltid porösare än vad det var innan.

Ja, eftersom vi påverkas av både yttre och inre faktorer (DNA, hormoner, mediciner, stress) så kan håret ändra sig flera gånger under din livstid. De flesta av oss har olika ansiktshalvor och har även olika självfall på höger och vänster sida. Vissa partier av håret kan också vara rakare än andra. Avvikande lockmönster på olika ställen till exempel vid öronen eller nacken är väldigt vanligt. Håret kan vara slappare på grund av att det är naturligt fuktigare eller att det är mer slitet. Om lockarna helt försvinner beror det oftast på våra gener eller hormoner.

Det är skillnad på akut och långvarig stress. Vår kropp producerar flera hormoner som sätter vissa kroppsliga organ på sparlåga och aktiverar andra när vi utsätts för stress. I ett längre perspektiv blir detta nedbrytande och förgörande för vår kropp. Det är väldigt vanligt att man får dålig hårkvalitet eller till och med tappar hår om kroppen inte får återhämtning.

Det beror såklart på vilken frisyr du önskar. Det finns egentligen inget rätt eller fel. Vissa gillar skum, andra gillar gelé eller kräm. Det finns otroligt mycket att välja på just nu så definiera dina önskemål och börja prova dig fram. Är det viktigt för dig vad produkterna innehåller eller är det priset? Vill du att lockarna skall hålla länge eller är det viktigaste att produkterna inte känns? Det finns tyvärr inte en produkt som helt passar alla lockiga hår så det gäller att testa och se vad som passar just ditt hår. Fråga andra med liknande hår så att du får referenser. Låna gärna produkter av lockiga vänner och fråga din frisör vad som passar ditt hår och dina önskemål.

Om man vill att lockarna skall hålla ihop så bra som möjligt under natten kan ett slätt tyg på kudden vara räddningen. Sidenörngott är vävda av tunna silkestrådar och är därför ett väldigt glatt tyg som gör att håret glider mer när du rör dig under natten. Örngott gjorda av bambu kan vara ett alternativ för de som inte vill använda något från djurriket.

Satinörngott kan vara lättare att få tag på i vanliga butiker, men är egentligen ett sätt att väva tyg på och kan bestå av olika material. Bomull och linne är tyger med större fibrer som absorberar mer fukt och kan absolut fungera om du har en hållbar styling och sover stilla.

Blekmedel är ett frätande ämne och egentligen väldigt elakt mot både hår och hud. Om håret är helt sönderblekt går det inte att rädda, då behöver det klippas bort. Vid lättare blekningar kan du tillföra mycket proteiner, fukt och fett i rätt balans så har du chans att få tillbaka lite styrka och lockighet i håret. Innan du ska göra en kemisk behandling kan det vara bra att förebygga skadorna genom att göra minst 2 hårinpackningar.

Risbuske-fenomenet kan betyda så mycket. Du kanske använder för varmt vatten, för varmt i torkprocessen eller tar i för lite produkt. Det kan också bero på hormoner eller näringsbrist. Många gånger handlar det om att tänka rätt redan vid schamponeringen. Det är inte alltid de dyraste produkterna som är bäst, men de innehåller förmodligen fler och bättre ämnen som gör nytta i håret. Billigare produkter kan absolut fungera ett tag, men innehåller mer utfyllnadsämnen som inte gör nytta på djupet. Om dina tvättprodukter är för starka så kommer lockarna absolut inte att vara tillmötesgående. En del köper litervis av en produkt bara för att det är billigt trots att de flesta hår mår bra av att byta produkter någon gång per år. Luftfuktigheten och temperaturen skiftar och det påverkar också vårt hår. 

Ofta behöver ett lockigt hår både fukt, fett och proteiner men i olika mängd beroende på status. Ett generellt riktmärke kan vara att ett kemiskt behandlat hår behöver mer proteiner än ett obehandlat hår. Om du badar i klor eller värmebehandlar håret ofta är det också proteiner som behövs i första hand för att håret skall kunna suga upp fukt. Prova dig fram till vad just ditt hår mår bra av. Något som många glömmer är att vi har ett naturligt fett i hårbotten som ska förse hela håret med glans och spänst. Om vi tvättar av detta behöver vi tillsätta nytt i form av oljor i olika produkter. Det kan vara lite förvirrande när de flesta bara pratar om fukt och proteiner.

Säg det rakt ut. Tyvärr finns det i dagsläget inte mycket information i den svenska frisörutbildningen som handlar om att ta hand om naturligt lockigt hår, så frisörer behöver själva ha intresset att vidareutbilda sig. Det har kommit fler kurser det senaste åren så jag ser en ljusare framtid. Förhoppningsvis kommer Skolstyrelsen att uppdatera frisörutbildningen inom en snar framtid. Skriv gärna under min petition här

 

 

 

Ny kund ?

återbesök ?

Document