Emelie Fredriksson (frisör): “Älskar att vara på mitt jobb”

Emelies intresse för hår började redan på förskolan.
Fotograf: Cecilia Hedström

Emelie Fredriksson jobbar som frisör i Göteborg och har nischat in sig på lockigt hår. Efter att hennes kollegor ville klippa hennes lockiga hår när det var platt bestämde sig Emelie för att ta saken i egna händer och lära sig klippa sig själv. Det här utvecklades över tid och idag håller hon till och med att skriva en bok om ämnet! Vi fick även chansen att fråga Emelie lite om just jobbet som frisör, exempelvis vanliga missuppfattningar och varför hon valde frisör som yrke.

Skulle du kunna berätta vad du jobbar med?

Jag är frisör… Eller lock-coach som jag ibland lite skämtsamt titulerar mig. Min mission har blivit att hjälpa personer med lockigt hår att hitta sitt hårsjälvförtroende. Så att de förstår och tycker om sitt naturliga fall i håret och jobbar MED hårets rörelse, i stället för att jobba emot.
I övrigt har jag tre andra yrken som ligger i kofferten att ta till… Kock, interiördesigner och nagelterapeut.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?

Jag kommer till salongen cirka 20 minuter innan öppning och förbereder dagen genom att tända levande ljus, sätta på lugn musik, smycka entrén med blommor, lyktor och flagga. Jag kolla att toaletten är fräsch och kanske vika några nytvättade handdukar medan jag dricker lite vätskeersättning. När kunderna kommer, hälsar jag dem välkomna och utbyter några artighetsfraser så att deras eventuella nervositet lägger sig. Det är ett sätt att scanna in varandras energier tycker jag.

Mitt uppdrag är att hjälpa kunden att trivas bättre med sitt hår och att få en skön stund, så jag friserar en eller flera kunder fram till lunch då jag brukar äta något jag har med hemifrån för att spara tid (det blir aldrig någon paus emellan kunderna). Om jag hinner på lunchen så blir det lite fönsterputs, eller hämta några produkter från lagret så att hyllorna alltid ser inbjudande ut. Efter rasten har jag några fler kunder fram till stängningsdags. Och efter sista kunden brukar luften gå ur mig och jag får möjlighet att sitta ner i några minuter medan jag skickar före/efter-bilder till dagens kunder eller uppdaterar sociala medier. Sen städar jag, checkar ut kassan och förbereder salongen inför nästa dag. Brukar kanske komma ifrån salongen en timma efter stängning.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är ju helt klart att träffa alla goa människor som ger mig deras förtroende med sitt hår och vi delar olika insikter och information. Sköna berättelser och unika livsöden varvas med problemlösning och att vara lite hobby-psykolog. Jag älskar också kundernas härliga reaktioner när de ser resultatet i spegeln och känner sig fina. Det är ju även en tillfredsställelsen att få slutföra ”projekt” flera gånger varje dag.

Just att få träffa både vanliga och udda människor, och göra dem gladare är väl en bra sammanfattning av detta kreativa yrke. Sen den lilla detaljen att jag har en egen salong och kan jobba hur jag vill och de tider som passar mig, har gjort att jag verkligen älskar att vara på mitt jobb som blivit mitt andra hem.

Vad är det sämsta med ditt jobb?

Att man i ett sånt här serviceyrke inte får visa om man är ledsen eller har en dålig dag.

Varför valde du att jobba som frisör?

Det var ett intresse redan på dagis faktiskt. Jag har nästan alltid pillat på folks hår, alla som suttit still i alla fall. Jag provade olika yrkesval i högstadiet och insåg att hantverket som frisör var det som passade mig bäst. Jag kvalade tyvärr inte in på frisörskolan i gymnasiet eftersom typ alla ville bli frisörer på den tiden, så intagningspoängen var skyhöga. Fick bli en liten omväg, men jag är grymt tacksam för alla de erfarenheterna också.

Du är ju specialiserad på att klippa lockigt hår, kan du berätta lite om det?

Ja du… Eftersom mina frisörkollegor ville att jag skulle platta mitt lockiga hår för att de skulle kunna klippa det, så bestämde jag mig för att klippa mig själv. Det är ju i naturligt torrt hår som lockarnas mönster syns och det går att ta fram en form. Efter ett kvällsdopp i havet såg jag hur mina lockar hängde fint ihop så som jag ville ha det och jag övade på att få till samma resultat utan kvällsdopp. Sedan tyckte jag att det blev bra och fortsatte på mina kunder som också älskade det. Efter de har det bara rullat på och folk flyger från när och fjärran för att jag ska klippa dem och ibland klipper jag på olika orter i Sverige.

Har du gått någon utbildning för att jobba som frisör?

Ja, absolut… En tvåårig grundvux-utbildning (det hette så på den tiden) och sen ett år praktik på salong. Under tiden jag gick min utbildning praktiserade jag en dag i veckan utan lön på en liten salong för att få mer inblick och snabbare komma in i yrket. Efter dessa tre år gjorde jag ett gesällprov och fick diplom och min yrkestitel. Sedan räknar jag alla olika arbetsplatser som en del i min utveckling, de har ju format mig till den jag är idag.

Finns det några missuppfattningar gällande ditt jobb?

Ja, en del tror nog att det är väldigt slappt och enkelt att vara frisör. Att man mest glider omkring och pratar med folk. Men det är ingen dans på rosor när det värker i axlar och ben av att jobba med armarna framför sig och stå upp hela dagen. Samtidigt som man ska läsa av kunden mellan raderna, ge tips och råd, tänka framåt, förstå kemi, färglära och förväntas utföra stordåd och göra ALLA kunder nöjda på en begränsad tid. Sedan tror nog en del att jag får alla pengarna som de betalar. Men det är inte mycket som blir över varje månad efter hyra, skatt och allt är betalt.

Emelies tips till dig som vill jobba som frisör

Det är ett underbart, men väldigt slitsamt jobb.

● Se till att gå på en bra frisörskola, öva på vänner, våga prova och utvecklas hela tiden.

● Skaffa erfarenhet från många olika håll, så att du har en bred kunskapsbas att stå på.

● Var nyfiken på allt, flytta, gå specialkurser, ja nosa på allt. På så sätt är det lättare att hitta din egen identitet i yrket och veta vad just du är grymt duktig på.

Finns det några kompetenser du anser vara extra viktiga i ditt jobb?

Ja, man behöver ju tycka om att träffa människor så klart och att vara positiv och nyfiken. Yrkesmässigt behöver det finnas ett genuint yrkesintresse med handlag och känsla för färg och form. Jag tycker också det är bra att vara noggrann, ärlig, öppen och energisk.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag är väl kanske lite nördig, men jag har den sista tiden lagt flera timmar per vecka på att förverkliga en dröm jag haft, nämligen att skriva en bok om lockigt hår. Den bok jag önskade att läsa för 20-30 år sedan, men som inte fanns. Så nu har jag gjort den själv, den heter självfallet: Självfallet – ett lockande ämne.

Ny kund ?

återbesök ?

Document